Asukkaiden aktiivisuus tuo Oulun Pikkaralaan valokuituverkon

ma 12. huhtikuuta 2021 15.01.00

Oulujoen etelärannalla sijaitseva pikkuinen Pikkaralan kylä saa laajakaistayhteydet. Asukkaiden aktiivisuudesta alkunsa saanut valokuituprojekti varmistui, kun hankkeelle saatiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Maaseuturahaston tuki. Oulun Seudun Sähkö aloittaa valokuituverkon rakentamisen Pikkaralaan kesällä 2021.

Pikkarala on noin 200 kiinteistön alue, joka sijaitsee 20 kilometrin päässä Oulusta. Etätyö oli alueella arkea jo ennen korona-aikaa, mutta huonot ja pätkivät yhteydet kismittivät monessa kodissa. Lähtölaukaus Pikkaralan valokuituverkolle tuli alueen aktiivisesta kyläyhdistyksestä, jonka tehtävänä on edistää alueen asukkaiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Pikkaralan kyläyhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva Markus Littow oli vuonna 2019 yhteydessä Oulun Seudun Sähköön, joka rakensi valokuitua Muhoksen puolella. Muhoksen hankkeeseen ei enää ehtinyt mukaan, mutta asiaa ei suinkaan jätetty sikseen. Keskusteluissa Oulun Seudun Sähkön kanssa selvisi, että verkon rakentaminen Pikkaralaan olisi mahdollista, mutta se vaatisi riittävän liittymisprosentin ja maaseuturahaston tuen.

– Kyläyhdistyksessä keräsimme kymmenen aktiivin joukon, joka kiersi kertomassa valokuidusta ja kartoittamassa kiinnostusta. Korona-arki ja sen myötä uusiin mittasuhteisiin kasvanut etätyö antoivat valtavasti lisäbuustia hankkeelle, Littow kertoo.

Työ toi tulosta, sillä tällä hetkellä lähes 60 prosenttia kaikista alueen kiinteistöistä on valinnut valokuidun. Pikkaraisenkylällä prosenttiluku on jopa yli 90.

Rakentaminen alkaa kesällä 2021

Oulun Seudun Sähkön valokuituliiketoiminnan johtaja Jukka Kaarteen mukaan hankkeelle on nyt saatu myönteinen tukipäätös, joten nopean ja vakaan MeidänKuitu-valokuituverkon rakentaminen Pikkaralan alueelle alkaa tänä kesänä.

– Kiitos kuuluu kaikille ennakkotilaajille sekä aktiiviselle kyläyhdistykselle, sillä kyläläisten iso liittymishalukkuus vaikutti tuen saamiseen, Kaarre sanoo.

– Valokuidun tuleminen Pikkaralan kaltaisille alueille on hieno asia. Se mahdollistaa ihmisille maaseutumaisen asumisen ja työnteon yhdistämisen. Näin maaseutu pysyy elävänä, Littow toteaa tyytyväisenä.

Pikkaralan asukkaat saavat valokuitunsa todella edullisesti. Avaimet käteen -asennetun ennakkoliittymän hinta on 100 euroa.

– Valokuituhankkeidemme liittymisasteet ovat olleet kauttaaltaan korkeita. Suosion taustalla ovat poikkeuksellisen edullinen liittymishinta ja hyvä tuote. Oulun Seudun Sähkössä panostetaan nyt voimakkaasti valokuituliiketoimintaan ja lähivuosien tavoitteemme on 10 000 valokuituasiakasta. Verkon laajeneminen Pikkaralaan tukee hyvin tätä tavoitetta, Kaarre sanoo.

Valokuituliittymän Pikkaralan alueelle voi tilata suoraan nettisivuiltamme

Tilaa valokuitu jo tänään!

TV-palvelun hinnasto & ohjeet

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon