Kaapelitelevision kanavapaikat muuttuvat - teräväpiirtokanavat kärkipaikoille

ti 31. elokuuta 2021 08.00.00

Suomen kaapelitelevisioverkkoja koskeva kanavanumeroinnin muutos tehdään 31.8.2021. Kaikki operaattorit, kaapeliyhtiöt ja kanavayhtiöt tekevät muutoksen yhteistyössä samaan aikaan. 

Olemme koonneet alle kysymyksiä ja vastauksia kanavamuutoksesta.

Miksi muutos tehdään?

Valtaosalla TV-katsojista (n. 90 %) on jo HD-kelpoinen laitte, joten on luontevaa tuoda paremman kuvanlaadun kanavat kärkipaikoille. Muutos parantaa tv-katsojien katselukokemusta ja helpottaa ilmaisten HD-kanavien löydettävyyttä. 

Mikä muuttuu?

Kanavapaikat muuttuvat niin, että teräväpiirto- eli HD-kanavat ovat jatkossa alussa kanavapaikoilla 1–20 ja SD-kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–40.

Milloin muutos toteutetaan?

Muutos tehdään tiistaina 31.8.2021 klo 10 alkaen. Muutostyö kestää noin viisi tuntia, mutta voi valmistua aikaisemminkin.

Mistä tietää, tukeeko laite HD-kanavia?

Jos näet esim. Yle 1 HD -kanavan kanavapaikalla 21 tai MTV3 HD -kanavan paikalla 23, televisiosi tukee HD-lähetyksiä. 

Mikäli sinulla on Full HD/HD Ready -televisio, se tarkoittaa, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. HD Ready -merkintää käytetään ilmaisemaan näytön HDTV-yhteensopivuutta. Televisiossa tulee kuitenkin lisäksi olla viritin, joka pysyy vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä. Tällainen viritin on laitteissa, joilla on Antenna Ready HD- ja/tai Cable Ready HD -hyväksyntä. 

Jos laite ei tuoe HD-kanavia, onko laite vaihdettava uuteen?

Osalla kotitalouksista on käytössä vanhempi, perustekniikan televisio, joka ei tue teräväpiirtotekniikkaa. Muutos ei kuitenkaan vaadi uuden laitteen hankkimista. Perustekniikan kanavat näkyvät edelleen, mutta niiden kanavapaikat vaihtuvat.

Vaatiiko muutos valmistautumista ennakkoon?

Muutos ei vaadi ennakkovalmistautumista.

Halutessasi voi tarkistaa osoitteesta: https://www.testatutlaitteet.fi/kaapeliverkko/cable-ready-hd-laitteet/, onko laitteesi ajan tasalla. Lisätietoa saat myös osoitteesta: www.hdtvopas.fi

Miten täytyy toimia, jos kaikki kanavat eivät näy muutoksen jälkeen? 

Uudemmat laitteet löytävät muuttuneet kanavapaikat automaattisesti. Jos televisio ei kuitenkaan muutoksen jälkeen avattaessa hae muuttunutta kanavajärjestystä automaattisesti, tee laitteelle kanavahaku tai tehdasasetusten palautus.

  1. Tee kanavahaku uudestaan 

Kanavahaku on helppo tehdä, mutta haun käynnistäminen tapahtuu eri laitteissa eri tavoilla. Useimmissa kaukosäätimissä on MENU-nappi, jonka alta löytyy lisävalikosta joko ASETUKSET, ASENNUS tai HAKU. 

  1. Palauta tehdasasetukset 

Mikäli kanavahaku ei onnistu tai auta, tee tehdasasetus laitevalmistajan/laitteen käyttöohjeen mukaisesti. Laite ryhtyy yleensä hakemaan kanavia automaattisesti tehdasasetuksien jälkeen. Riippuen laitteen ohjelmistosta voi kanavahaun joutua tekemään tämän jälkeen vielä erikseen (kts. kohta 1).

Vaikuttaako muutos oman digiboksin tallennukseen tai ajastuksiin?

Tehdasasetusten palautus ei poista jo tallennettuja tallennuksia.  

Kehotamme varmuuden vuoksi asettamaan kaikki mahdolliset ajastetut tallennukset uudestaan muutoksen jälkeen.

 

Lue myös aikaisempi uutinen aiheesta.

Tilaa valokuitu jo tänään!

TV-palvelun hinnasto & ohjeet

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon