Oulun Seudun Sähkön matka hiilineutraaliksi yhtiöksi
to marrask. 14 12:12:00 2024
Aloitimme matkamme kohti hiilineutraaliutta noin neljä vuotta sitten. Lähestyvä vuodenvaihde tarjoaa oivan tilaisuuden tarkastella, millaisia toimia tuon tavoitteen saavuttamiseksi on tehty.
Palataan aluksi noin neljän vuoden taakse. Tuolloin Oulun Seudun Sähkö uudisti strategiaansa ja päätti asettaa kunnianhimoisen tavoitteen: se halusi olla hiilineutraali yhtiö jo vuonna 2025. Päätös oli rohkea, sillä aikaa oli vain vähän ja se poikkesi energia-alan yleisestä aikataulusta.
Suunnitelma lyötiin kuitenkin lukkoon ja sen myötä alkoivat isot toimet, joilla osuuskuntaa ryhdyttiin uudistamaan. Sähkön- ja lämmöntuotannon suhteen asetettiin uusia linjauksia ja vihreän siirtymän hankkeet käynnistettiin. Omassa toiminnassa tehtiin myös muutoksia: Voimatien toimipisteen lämmitys vaihdettiin hiilineutraaliin, autoja ryhdyttiin tankkaamaan uusiutuvalla dieselillä ja omien sähkönkäyttöpaikkojen sähkönkäyttöä alettiin vihertämään.
Nyt nelisen vuotta on kulunut ja eletään nykyhetkessä. Tavoiteaikaan on jäljellä enää kuukausi ja paljon on tapahtunut matkan varrella. Alla olevaan kuvaan on koottu tehtyjä toimia. Kuva suurenee klikkaamalla.
Kuva: Matka kohti hiilineutraaliutta.
Kohti hiilineutraalia kaukolämpöä
Muutaman vuoden aikaikkuna on todella lyhyt, kun miettii, millainen muutos osuuskunnan toiminnassa on pitänyt tehdä. Liikkeelle lähdettiin noin 35 000 tonnin hiilidioksidipäästöistä (TCO2), jotka muodostuivat kaukolämmöstä (79 %), sähköntuotannosta (14 %), sähkönsiirrosta (6%) ja muista päästöistä (1 %). Kuten luvut kertovat, suurimpia toimia on vaadittu kaukolämmön osalta.
Lähes kaikki kaukolämmön päästöt ovat syntyneet Kempeleen verkkoon hankittavasta ostolämmöstä ja turpeen poltosta. Ostolämmön suhteen päästöjä on pienennetty kasvattamalla hiilineutraalin lämmön osuutta asteittain siten, että lämpö on täysin päästötöntä ensi vuodesta alkaen. Turpeen kohdalla ajatus oli samanlainen, mutta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi asteittainen luopuminen on ollut hankalampaa. Tavoite on kuitenkin pitänyt ja viimeiset turpeet poltetaan nyt joulukuun aikana.
Vaikka kaukolämmössä käytetään jatkossa vain hiilineutraaleja eli uusiutuvia raaka-aineita, on osuuskunta halunnut panostaa myös ilman polttamista tapahtuvaan tuotantoon. Niinpä Limingassa ja Lumijoella on aloitettu kaukolämpöuudistus, jonka myötä lämpöä tuotetaan jatkossa sähkökäyttöisin laittein. Lisäksi osuuskunta takentaa Kempeleen Riihivainiolle oman biolämpölaitoksen, joka korvaa Kempeleen ostolämmön kokonaan vuonna 2026.
Uusiutuvaan energiaan panostamista
Toiseksi suurin osa osuuskunnan päästöistä syntyi vielä nelisen vuotta sitten sähköntuotannosta. Taustalla oli pietarsaarelaisen Alholmens Kraft -voimalaitoksen tuotanto-osuus, josta luopumalla sähköntuotannosta saatiin heti täysin hiilineutraalia. Sittemmin yli 90 prosenttia tuotannosta on tapahtunut uusiutuvasti vesi- ja tuulivoimalla.
Oulun Seudun Sähkön tavoitteena on ollut kasvattaa merkittävästi myös omaa sähköntuotantokapasiteettia aurinko- ja tuulivoiman avulla. Vuonna 2023 Oomi Solarin kanssa aloitetun yhteistyön myötä osuuskunta rakennuttaa aurinkovoimaa 200 megawatin eli 5–10 puiston verran. Ensimmäinen aurinkopuisto aloittaa toimintansa loppuvuodesta Limingan Ruotsinojalla; myöhemmin valmistuvat puistot niin Utajärvelle, Iihin kuin Muhokselle.
Tuulivoiman osalta Oulun Seudun Sähkö on mukana Suomen suurimmassa tuulivoimahankkeessa, josta sen osuus on kymmenen prosenttia.
Lähes hiilineutraali yhtiö
Energia-alalla päästöt jaetaan kolmeen kategoriaan: omasta toiminnasta, ostoenergiasta ja muista epäsuorista toimista aiheutuviin päästöihin. Vaikka osuuskunta on uudistanut toimintaansa voimakkaasti, hiilineutraalius saavutetaan aluksi vain osittain: kaksi ensiksi mainittua tulevat olemaan päästöttömiä, viimeksi mainittu ei.
Epäsuoriin päästöihin kuuluvat erilaiset palvelutoiminnat, kuten rakentaminen ja kuljetukset, jotka eivät ole Oulun Seudun Sähkön hallinnassa. Näiden päästöjen taklaaminen on ollut haasteellista myös energia-alan yleisestä aikataulusta johtuen. Siinä missä osuuskunnan tavoite on ensi vuodessa, alan yleinen tähtäin on vasta vuodessa 2030.
Tämän vuoksi Oulun Seudun Sähkön hiilineutraalius tarkoittaa aluksi oman toiminnan ja ostoenergian päästöttömyyttä. Epäsuorien päästöjen osalta aletaan kuitenkin tekemään toimia heti alkuvuodesta. Katse tulevaan Vuoden vaihtuessa osuuskunnan hiilineutraalista toiminnasta tulee totta, kun 35 000 tonnin päästöt on onnistuttu lähes nollaamaan. Uudistustoimet eivät kuitenkaan lopu siihen, vaan päästöttömistä valinnoista tulee entistä tiukemmin osa jokapäiväistä toimintaa. Jatkossa kaukolämmöntuotannossa käytetään vain uusiutuvaa energiaa, ostolämmölle ja -sähkölle hankitaan alkuperäsertifikaatit ja loput alle prosentin päästöt kompensoidaan muilla tavoin.
Kehitystyö jatkuu, jotta Oulun Seudun Sähkön asiakkaat saavat jatkossakin entistä ympäristöystävällisempää energiaa.
Tilaa valokuitu jo tänään!
Kaapeli-TV tuo laatua katseluun
Kaapeli-TV tuo kotiisi häiriöttömät televisio- ja radiosisällöt. Tilattavissa kaikilla valokuitualueillamme.