Usein kysyttyä valokuidusta

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon (laser/led) muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin sekä langattomiin yhteyksiin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen turvalliseen käyttöön. Valokuitu on ainoa luotettava, pitkän aikavälin tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin nykyiset palvelut (Internet, IPTV, pankki jne.) kuin kaikki tulevaisuuden asiointipalvelutkin. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa. Etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien hyödyntäminen kuten kiinteistöautomaatio sekä turvaratkaisut ovat mahdollisia valokuidun avulla. Valokuitu korvaa nykyiset internetliittymäsi eli niitä ei enää tarvita.

Miksi minun kannattaa tilata samalla myös kuitupäätelaite?

Toimiakseen valokuitu tarvitsee kuitupäätelaitteen. Kun tilaat kuitupäätelaitteen liittymätilauksesi yhteydessä Oulun Seudun Sähköltä, laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Kuitupäätelaite mahdollistaa internetin käytön sekä langattomasti (WLAN) että verkkokaapelin välityksellä.

Miksi ottaisin liittymän, jos käytössäni on jo toimiva langaton yhteys?

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto. Liittymäsopimusten tekeminen edullisella ennakkohinnalla on kannattava sijoitus. Liittymän ennakkohinta on vain murto-osa todellisista rakentamisen kustannuksista! Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet. Mokkulat ovat epävarmoja, koska niiden tarjoama kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa varsin hitaita. Olipa kyseessä 4G- tai 5G-kaista, se on aina jaettu ja signaalin kantomatka on rajallinen.

Minulla on määräaikainen sopimus toisen operaattorin kanssa. Voinko tilata pelkän kuituvarauksen ja kuinka se sitten muutetaan toimivaksi liittymäksi?

Liittymä kannattaa tilata sisälle saakka tuotuna jo nyt mutta kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta, kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa. Liittymä on otettava sopimuksen mukaisesti käyttöön 18 kuukauden kuluessa liittymän valmistumisesta. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi, mutta sinun ei tarvitse maksaa päällekkäisiä kuukausimaksuja. Valokuidun ennakkotilaus hinta 100 € edellyttää 2 vuoden käyttösopimusta, jonka jälkeen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus (sopimusehdot).

Sopimuksemme nykyisen operaattorin kanssa on päättymässä xx.xx.xxxx, miten menetellä?

Sopimusta voi jatkaa toistaiseksi voimassa olevana, jolloin liittymän irtisanomisaika on tyypillisesti 1–2 viikkoa. Pitkiin sitoviin määräaikaisiin sopimuksiin ei kannata sitoutua, vaan mikäli nykyinen operaattori ei suostu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen Liittymä kannattaa kilpailuttaa operaattorilla joka ei edellytä määräaikaisuutta. Mobiililiittymän (”mokkula”) kilpailuttaminen on varsin helppoa. Sen kun vain vaihtaa toisen operaattorin Sim-kortin langattomaan reitittimeen.

Olen tehnyt valokuitusopimuksen sivuillanne, mitä tapahtuu seuraavaksi?

Saat vahvistuksen tilauksestasi 3-5 arkipäivän sisällä. Jos näin ei tapahdu, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme valokuitu@oss.fi tai puh. (08) 310 1313. Rakentaminen alueellanne alkaa sykleissä. Ensimmäisenä tehdään teiden ja tieliittymien alitukset ja sen jälkeen rakennetaan runko- ja jakeluverkko. Viimeisenä tehdään kiinteistöhaarat ja asennetaan valokuitu tilaajan osoittamaan paikkaan kiinteistössä. Arvioitu valmistumisaika ensimmäisille yhteyksille on noin puolen vuoden kuluttua rakentamisen alkamisesta. Urakoitsijan katselmushenkilö ottaa sinuun yhteyttä hyvissä ajoin ennen kiinteistöhaaran rakentamista sekä sopii kanssasi kuidun reitin perille kiinteistöön. Tarkistathan, että antamasi yhteystiedot ovat oikein.

Milloin liittymismaksu maksetaan?

Liittymismaksu laskutetaan, kun liittymä on toimitettu palvelusopimuksen mukaisesti.

Milloin liittymä pitää viimeistään tilata?

Liittymä kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen varsinaisen rakentamistyön alkamista. Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman pian. Liittymän hankkimisen ehdoton takaraja on siinä vaiheessa kun alueellasi tehdään liittymien alituksia (valmistelevat työt).

Voiko laajakaistapalvelua päivittää myöhemmin?

Voit päivittää palvelua tekemällä muutospyynnön Oulun Seudun Sähkön asiakaspalveluun kirjallisena. Palvelumuutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkaan kiinteistössä. Muutos tulee voimaan seuraavasta mahdollisesta laskutuskaudesta. Päivitys voi koskea nopeutta tai palvelukokonaisuutta.

Naapuri tilasi liittymän. Voiko liittymän vetää myöhemmin tontilleni naapurin liittymästä?

Ei voi. Jokaiselle liittyjälle varataan tietty kuitumäärä jakokaivosta tai -kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Jälkikäteen liittyminen nostaa merkittävästi liittymiskustannuksia.

Voiko liittymän tilata mökille ja käyttää sitä vain kesäajan? Liittymän voi tilata mökille eri hintaan, mikäli alueen läheisyydessä on vakituisia tilaajia. Valokuituliittymä on kuitenkin 24 kk määräaikainen sopimus, jolloin kuukausimaksu on 40€/kk. Liittymää ei ole mahdollista sulkea ensimmäisen 2 vuoden aikana.

Kaivuri ohitti juuri tonttini, voinko vielä ottaa liittymän?

Rakennussuunnitelmia laaditaan tilausten mukaan ja samalla alueiden toteutuminen varmistuu. Verkko suunnitellaan siten, että kaikilla haja-asutusalueen talouksilla on mahdollista liittyä rakentamisajan hinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Pääsääntönä voidaan pitää, kun kaivuri on kulkenut tontin ohi, ei 100 euron liittymämaksua voida enää taata.

Asunnossani on jo kuitukaapeli, mutta sitä ei ole otettu käyttöön, voinko hyödyntää olemassa olevia kuitukaapeleita? Lähtökohtaisesti alueella toimivat operaattorit eivät anna lupaa hyödyntää olemassa olevia kaapeleita. Siksi rakennamme oman verkon. Voimme toki hyödyntää olemassa olevia putkituksia, sillä pääsääntöisesti ne ovat kiinteistön omaisuutta.

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen tontilla?

Kyllä voi, saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkoksi suosittelemme valokuitua sen sähkönjohtamattomuuden vuoksi.

Mikä on IPTV-palvelu?

IPTV-palvelu toteutetaan perinteisen antennitekniikan sijasta IPTV-tekniikalla, jossa ohjelmat välitetään televisiovastaanottimiin valokuidun välityksellä. Ulkoantennia TV-lähetysten vastaanottoon ei siis tarvita. Jos haluat käyttöön IP-TV-palvelun, kotipäätelaite kannattaa sijoittaa tv:n läheisyyteen. IP-TV-palvelussa tulee yksi päätelaite, joka korvaa digiboxin. Tämä tarkoittaa myös, että palveluun voidaan käytännössä kytkeä vain yksi tv-vastaanotin. Jos jollakin jakajalla kytkettäisiin useampi tv yhteen boxiin, kaikissa tv:ssä katsottaisiin samaa lähetystä.

Onko valokuitu herkkä ukkoselle?

Ei ole. Kiinteistökaapelit eivät sisällä metallijohtimia. Runko- ja jakelukaapelit ovat maadoitettuja. Mahdolliset sähkökatkokset vaikuttavat ainoastaan valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta yhteyden toimintaan. Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla, varsinkin maaseudulla.

Kuka vastaa rakennustöistä tontillani ja mitä minun täytyy tehdä?

Urakoitsija vastaa tontillasi tapahtuvista töistä ja on tätä kautta myös vastuussa niistä. Jos olet tilannut kauttamme myös kuitupäätelaitteen, valokuitu toimitetaan sinulle sisälle asti käyttövalmiiksi asennettuna. Huomioithan kuitenkin, että urakoitsija siistii ja tasoittaa kaivujäljet tontilla konetyönä. Lopullisista vihertöistä vastaa tontin omistaja. Esimerkiksi uuden nurmikon kylväminen kaivujäljelle kuuluu liittymän tilaajalle. Halutessasi voit minimoida kuiturakentamisen haittoja tontillasi asentamalla suojaputken (50 mm, sileäpintainen) 40 cm syvyyteen. Suojaputki asennetaan talon reunasta ajotien varteen. Putken päät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu.

Asuntoni on myynnissä tai olen myymässä sitä vuoden kuluttua, kannattaako minun ottaa valokuitua?

Kannattaa ehdottomasti hyödyntää 100 € tarjous, sopimuksesi on voimassa niin kauan, kun asut osoitteessa. Mikäli muutat kesken sopimuskauden (2 vuotta), sopimus purkaantuu, eikä sinulle tule tästä ylimääräistä kulua. Kuituyhteys nostaa kiinteistösi arvoa. Uusi asukas voi liittyä kuituverkon asiakkaaksi.

Minulla ei ole tietoa sähköjohdoista, viemäröinneistä tai muista tontilla olevista kaapeleista, miten toimin?

Tonttikartta edesauttaa verkon rakentamista kiinteistöönne, se ei kuitenkaan ole pakollinen. Urakoitsija varmistaa kiinteistön kuitureitin ennen valokuidun rakentamista.

Kuinka syvälle kaapeli kaivetaan?

Valokuitukaapelin suositeltu asennussyvyys on tontilla 0,4 m. Tontin ulkopuolella suositeltu asennussyvyys on 0,7 m.

Pihallani on asfaltti, rikotteko sitä ja kuka vastaa sen korjaamisesta?

Vältämme asfaltin rikkomista kaikin keinoin ja tarkistamme aina olemassa olevat putkitukset ja muut seikat. Mikäli kiinteistön omistajalle arvellaan tässä vaiheessa tulevan ylimääräisiä kuluja, on tilaajalla oikeus peruuttaa tilaus.

Minkä vahvuinen on kiinteistölle tuleva valokuitukaapeli?

Valokuitukaapeli (4 x SML), asennetaan tontille ja on noin pikkusormen vahvuista (0,8 cm).

Pihalleni on ilmestynyt sprayllä maalattuja viivoja, mitä nämä tarkoittavat?

Kyseessä ovat sähkölain edellyttämät olemassa olevien kaapeleiden merkinnät. Merkintöjen tarkoituksena on ehkäistä tahattomia kaapelikatkoja kaivuutöiden yhteydessä.

  • Sininen tarkoittaa sähkökaapelia.
  • Oranssi tarkoittaa tietoliikennekaapelia.
  • Neonvihreä tarkoittaa kaukolämpökaapelia.

Merkinnät eivät siis suoranaisesti liity kiinteistön valokuitukaapelin rakentamiseen.

Voiko valokuituliittymän hankkia taloyhtiöön?

Taloyhtiön yhtiökokous päättää valokuituliittymän hankinnasta. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista. Kysy asiakaspalvelustamme taloyhtiöille räätälöityjä ratkaisujamme.

Voinko itse vaikuttaa valokuidun reittiin tontillani?

Reittisuunnitelma käydään läpi kiinteistön omistajan kanssa ennen kaivuutöiden aloittamista tontilla. Voit myös itse kaivaa 0,4 m syvyyteen läpimitaltaan 50 mm sileäpintaisen muoviputken (esim. sadevesiputki) talolta tien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Hyödynnämme tätä asennuksen yhteydessä, eikä pihapiiriä tarvitse avata erikseen.

Miksi minun pitää tilata myös kuitupäätelaite?

Kuitupäätelaite mahdollistaa valokuituyhteyden palvelut (internet, pankki- ja viranomaispalvelut jne.). Kuitupäätelaite sisältää WLAN -yhteyden sekä neljä (4) kappaletta Ethernet portteja (100/1G). Kuitupäätelaite liitetään valokuituverkkoon SFP-moduulilla (sisältyy toimitukseen).

Minulla on jo kuitupäätelaite, tarvitsenko uutta laitetta?

Useimmat kuituverkoissa yleisesti käytettävät päätelaitteet ovat yhteensopivia. Mahdollisissa vikatilanteissa kuituyhtiö vastaa vain toimittamistaan laitteista. Suosittelemme kuitenkin tässä yhteydessä ajantasaisen päätelaitteen hankintaa.

Tilaa valokuitu jo tänään!

TV-palvelun hinnasto & ohjeet