Tekstiviestivaroitus nollaviasta käyttöön

to 31. maaliskuuta 2022 08.25.00

Oulun Seudun Sähkön etäluettavat mittarit kykenevät tunnistamaan nollavian. Oulun Seudun Sähkö on maaliskuussa 2022 ottanut käyttöön järjestelmän, joka lähettää käyttöpaikan haltijalle tekstiviestin tilanteessa, jossa etäluettava mittari on tunnistanut nollavian. Viestissä kehotetaan kääntämään sähköt pois pääkytkimellä varoen koskettamasta sähkökeskuksen runkoon. Lisäksi viestissä kerrotaan, että asentaja on tulossa paikalle selvittämään vikaa. Tekstiviestin tarkoitus on suojella asiakkaita ja heidän läheisiään sähköiskun vaaralta, sekä asiakkaan sähkölaitteita rikkoutumasta yli- tai alijännitteestä. Joskus nollavikahälytys voi olla aiheetonkin, mutta vian vakavasta luonteesta johtuen se on aina syytä varmistaa ammattilaisen toimesta ennen kuin sähkön käyttöä jatketaan.

Nollavika on sähkönjakelussa esiintyvä harvinainen mutta vaarallinen vikatyyppi. Nollavian yhteydessä kiinteistöä syöttävän johdon nollajohdin on poikki. Tämä aiheuttaa sen, että sähkö tulee vaihejohtoja pitkin ilman paluujohtoa, ja tämä näkyy kiinteistöillä vaihtelevina enimmillään 400 V suuruisina jännitteinä normaalin 230 V vaihejännitteen sijaan. Vanhoilla ilman maadoitusta olevilla kiinteistöillä voivat johtavat sähkölaitteiden rungot muodostua jännitteisiksi ja aiheuttaa vaaraa laiterikon lisäksi ihmisille ja eläimille. Nollavika näkyy hehkulampuissa kirkkauden suurina vaihteluina, jännite voi toisella hetkellä olla liian matala ja toisella liian korkea, riippuen kiinteistön muiden sähkölaitteiden kuormien aiheuttamasta epäsymmetriasta kolmivaihejärjestelmässä. Nollavika voi saada alkunsa esim. kovan tuulen heiluttaessa ilmajohdon liitoksia.

Tekstiviestivaroitus on jatkoa Oulun Seudun Sähkön etäluettavaan mittariin perustuville palveluille. Aiemmat palvelut ovat sähkönjakelun keskeytystiedot, hälytys palaneesta pääsulakkeesta ja varoitukset pääsulakkeen palamisen vaarasta sekä äkillisesti muuttuneesta kulutuksesta. Kaikki etäluettavan mittarin perusteella toteutetut viestipalvelut ovat asiakkaillemme maksuttomia.

Tilaa valokuitu jo tänään!

TV-palvelun hinnasto & ohjeet

Oulun Seudun Sähkö 100 vuotta

Tutustu 100-vuotisjuhlasivustoon