Millainen netin käyttäjä olet?

ke 21. syyskuuta 2022 12.12.00

Sopivaa nettiyhteyttä valitessa kannattaa pohtia nykyiset tarpeet, mutta miettiä myös mitä mahdollisuuksia parempi nettiyhteys toisi arkeen. Valokuitu täyttää monenlaiset toiveet.

Nettiä käytetään kotitalouksissa niin etätöiden tekemiseen, suoratoistopalveluiden katsomiseen kuin pelaamiseen. Sen kautta hoituvat myös monet arkiset asiat, kuten pankkiasioinnit, ostosten tekemiset, erilaiset etävastaanotot ja mitä enenevissä määrin kodinkoneiden ja -laitteiden hallinta.

Netin nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa tiedonsiirtotekniikka, liittymän laatu ja käyttökuorma. Kun oman kodin nettiin liitettyjä laitteita alkaa listaamaan, luku voi yllättää. Usein listalta löytyy puhelimia, tietokoneita, televisioita, robotti-imureita, turvajärjestelmiä, lasten leluja ja niin edelleen.

Nykyarjen pyörittäminen vaati nettiyhteydeltä paljon, tulevaisuudessa vielä enemmän.

Kun useampi perheenjäsen vielä käyttää nettiä yhtäaikaisesti, tarvitaan nopeuden lisäksi riittävästi kaistaa eli tehoa.

Valokuitua markkinoidaan nopeana, tehokkaana ja varmana nettiyhteytenä. Sen teho perustuu lähes rajattomaan tiedonsiirtokapasiteettiin: Koko maailman data mahtuisi kulkemaan yhdessä ainoassa kuidussa. Eikä sitä siltikään tarvitse jakaa naapuruston kanssa, sillä jokaisessa kiinteistössä on oma kiinteä valokuituyhteys.

Näin valokuitu tuodaan kiinteistöön

Valokuitu rakennetaan kuten sähköverkko, kaukolämpö tai muu infrastruktuuri. Ensin alueelle vedetään runkoverkko, josta yhteys tuodaan jokaiseen kiinteistöön.

Valokuidun saaminen alueelle vaatii riittävän määrän liittyjiä niin alueellisesti kuin katuosuuksittain. Asukkaiden aktiivisuus voi olla hyvinkin ratkaisevassa asemassa, kun päätöksiä uusista alueista tehdään.

Palveluilla yhteydestä saa juuri itselle sopivan

Liittymän asennuksen jälkeen asiakas ottaa käyttöönsä laajakaistapalvelun, jolla valitaan millä nopeudella netti toimii. Usein valittavana on useita eri nopeuksia jopa 1000/1000 Mbit/s:iin asti. Verkon langatonta jakamista varten kotiin tarvitaan reititin.

Valokuidun kautta voi hyödyntää monenlaisia palveluja.

Esimerkiksi Oulun Seudun Sähkö tarjoaa valokuituasiakkailleen kaapeli-TV-palvelun, joka tuo koteihin hyvälaatuiset tv-yhteydet ja laajemmat HD-kanavavalikoimat. Teräväpiirto parantaa katselukokemusta erityisesti nopeatempoista urheilua seurattaessa, mutta edut ovat huomattavat jo uutislähetystä katsottaessa.

Netin kautta tarjolla olevien viihtymisen ja asiointipalveluiden kirjo on nykyisin valtaisa, mutta olennaista on muistaa, että niistä saa kaiken ilon irti vain toimivalla netillä.